– The Shape of Time

30 05 2018
The Shape of Time 1

Tulio Lombardo, Νεαρό ζευγάρι, 1505-10, Kunsthistorisches Museum, Βιέννη και Felix Gonzalez-Torres, Χωρίς τίτλο (τέλειοι εραστές), 1987-90, Wadsworth Atheneum Museum of Art, Hertford, Κονέκτικατ

Κοιτάζουμε τα αστέρια και ταξιδεύουμε στο φως τους, χωρίς να συνειδητοποιούμε ότι πολλά από αυτά δεν υπάρχουν πια ως φυσική παρουσία. Η λάμψη όμως που κάποτε εξέπεμψαν, διασχίζει την απεραντοσύνη του σύμπαντος και τέρπει τα δικά μας μάτια, παρά τα έτη φωτός που μας χωρίζουν. Έτσι είναι και τα έργα τέχνης του παρελθόντος: Οι καλλιτέχνες που τα έφτιαξαν δεν υπάρχουν πια, όπως και οι λόγοι που πυροδότησαν τη δημιουργία τους, όμως αυτά βρίσκονται εκεί, απτά σχήματα της μορφής του χρόνου και περιμένουν από εμάς να ανακαλύψουμε την αλήθεια τους.

Όπως αναφέρει ο George Kubler στο The Shape of Time (1962):

“However fragmentary its condition, any work of art is actually a portion of arrested happening, or an emanation of past time. It is a graph of an activity now stilled, but a graph made visible like an astronomical body, by a light that originated with the activity.’(George Kubler, 1962, p.19).

Το βιβλίο του Kubler αποτέλεσε την έμπνευση για την πολύ ενδιαφέρουσα ομότιτλη έκθεση (The Shape of Time) που πραγματοποιείται αυτή την περίοδο στη Μουσείο Ιστορίας της Τέχνης, στη Βιέννη σε επιμέλεια του Jasper Sharp και στην οποία θα έχουμε την ευκαιρία να περιηγηθούμε την Πέμπτη 31 Μαΐου, στην τελευταία συνάντηση αυτού του κύκλου.

The Shape Of Time 2

Rembrandt, Αυτοπροσωπογραφία, 1652, Kunsthistorisches Museum, Βιέννη και Marc Rothko, Χωρίς τίτλο, 1959-60, The Collections of Christopher Rothko

Θα κάνουμε επίσης μια σύντομη περιήγηση στις εκθέσεις που πραγματοποιούνται τώρα στο Λονδίνο.

9c3dd2592ff6bfe8031ee61e7e9e2f41_all-too-human-bacon-freud-and-century-of-painting-life-tate.jpg

All too Human. Bacon, Freud and a Century of Painting Life, Tate Britain

maxresdefault

Με αφορμή την επέτειο των εκατό χρόνων από τον θάνατό του Egon Schiele και την πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση που πραγματοποιείται στο Leopold Museum, στη Βιέννη (Egon Schiele: The Jubilee Show), θα κάνουμε μια ενδιαφέρουσα αναφορά στο έργο του.

Egon Schiele

Egon Schiele, Self-Portrait with Physalis, 1912, Leopold Museum, Βιέννη

Η συνάντηση θα κλείσει με μια περιεκτική αναφορά στο έργο του Matisse και με αυτήν θα ολοκληρωθεί, με εορταστικό τρόπο όπως άρχισε, αυτός ο πολύ ενδιαφέρων κύκλος διαλέξεων (Modernism Revisited: Οι καλλιτεχνικές πρωτοπορίες του 20ου αιώνα) που άρχισε τον Φεβρουάριο και πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο φιλόξενο χώρο της Γκαλερί Μαρνέρη.

Matisse, Dance

Henri Matisse, Χορός, 1910, oil on canvas, 260 cm × 391 cm, Ερμιτάζ, Αγία Πετρούπολη

Γκαλερί Μαρνέρη
Λεμπέση 5-7 και Πορίνου, Ακρόπολη
Τηλ: 2108619488 / 2108668195 / email:info@elenimarneri.com


Actions

Information

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.