– Τοπίο και Έλληνες εικαστικοί

9 02 2015
Νέος κύκλος διαλέξεων στο Μουσείο Γουλανδρή, στην Κηφισιά

DSC01980

Ποια είναι η αντίληψη του τοπίου, πως διαμορφώνεται και ποιες διακυμάνσεις ακολουθεί στην πορεία δυο αιώνων; Ποια είναι η σχέση ανάμεσα στην αισθητική των ερειπίων και την αναζήτηση ταυτότητας; Πως σχετίζεται η απεικόνιση του τοπίου με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τόπου; Σε ποιο βαθμό καθορίζει το φως την πρόσληψη του τοπίου; Με ποιους τρόπους περνούν οι κατακτήσεις του ευρωπαϊκού μοντερνισμού στην ελληνική ζωγραφική; Ποια είναι η σχέση ανάμεσα στον μοντερνισμό και την παράδοση;

Αυτά και πολλά άλλα παρόμοια ερωτήματα θα προσπαθήσει να απαντήσει ο νέος κύκλος διαλέξεων του Παντελή Τσάβαλου που πραγματοποιείται στο Μουσείο Γουλανδρή – Φυσικής Ιστορίας, στην Κηφισιά. Πρόκειται για έναν κύκλο τριών διαλέξεων που παρακολουθεί τους τρόπους με τους οποίους απεικονίζεται το τοπίο στην ελληνική ζωγραφική του 19ου και του 20ου αιώνα. Το επίκεντρο του ενδιαφέροντός είναι βέβαια η ζωγραφική, θα γίνει όμως και μια αρκετά ενδιαφέρουσα επισκόπηση του θέματος και των τρόπων απόδοσής του στην χαρακτική και τη φωτογραφία.

DSC02289

Οι καλλιτέχνες στων οποίων το έργο θα επικεντρωθούμε είναι οι Γιαλινάς, Βολανάκης, Γύζης, Αλταμούρας, Πανταζής, Ράλλης, Σαββίδης, Θωμόπουλος, Παρθένης, Μαλέας, Λύτρας, Μπουζιάνης, Παπαλουκάς, Αστεριάδης, Κόντογλου, Κοντόπουλος, Σπυρόπουλος, Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Τσίγκος, Στέρης, Τέτσης, Χουλιαράς και πολλοί άλλοι .

IMG_8235

Ημερομηνίες διαλέξεων:
Δευτέρα 9, Δευτέρα 16 και Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015, 18:30-20:30, στο Μουσείο Γουλανδρή, Λεβίδου 13, Κηφισιά (η είσοδος είναι από την οδό Όθωνος 100 – 3ο φανάρι μετά τον τροχονόμο της Κηφισιάς).

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα :
210 – 80.83.289 και 210 – 80.15.870 (10:00 – 14:00 καθημερινά)

Advertisement

Actions

Information

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
%d bloggers like this: