– BEDTIME STORIES & COCO-MATIERES

24 05 2013

ΒΑΚΑΛΟ + COCOMAT

Bedtime stories & Coco-matieres

Την Παρασκευή 24 Μαΐου 2013, στο κεντρικό κατάστημα της Coco-mat στην Κηφισιά (Τατοίου 265) θα παρουσιαστούν δυο εξαιρετικά ενδιαφέροντα εικαστικά projectπου δημιουργήθηκαν στα πλαίσια της συνεργασίας της Σχολής ΒΑΚΑΛΟ και της COCO-MAT, οι Bedtime Stories και οι Cocomatieres. Είστε ευπρόσδεκτοι.

cocomat10 

1. ΒΑΚΑΛΟ + COCOMAT

Bedtime stories

Οι παλαιοί κατάλογοι προϊόντων της CocoMatσυναντούν την δημιουργικότητα των σπουδαστών της Βακαλό και μεταμορφώνονται σε εικαστικά παραμύθια

Κάθε σελίδα ενός καταλόγου προϊόντων είναι ένας τυπωμένος κόσμος. Αναπαριστά, πληροφορεί, ενημερώνει. Δημιουργεί ποικίλα συναισθήματα, παιγνιδίζει με τις επιθυμίες. Η δημιουργικότητα των σπουδαστών της Βακαλό παρέλαβε τον τυπωμένο κόσμο των καταλόγων προϊόντων της Coco-mat και τον ζωντάνεψε μεταμορφώνοντας τον σε μια σειρά από μοναδικά εικαστικά παραμύθια.

Με κοπίδια και ψαλίδια, μολύβια και μελάνια, μαρκαδόρους και; τέμπερες, χρώματα και σχήματα, χαρτοκοπτική και κολλάζ, ζωγραφική και σχέδια οι σελίδες των καταλόγων μεταμορφώθηκαν σε σκηνικό πεδίο που φιλοξενεί ή συγκροτεί τη δράση αυτών των παραμυθιών.

Σε πολλά από αυτά τα παραμύθια οι σπουδαστές δημιουργούν έναν χαρακτήρα που ταξιδεύει στις τυπωμένες σελίδες αναζητώντας τόπους και τρόπους να διαχειριστεί τα συναισθήματα του και τα γεγονότα της ζωής του. Οι χαρακτήρες αυτοί, μπορεί να είναι άνθρωποι ή ζώα, πλάσματα πραγματικά ή φανταστικά και να αποτελούν ένα alter ego που μας δίνει τη δυνατότητα να μιλήσουμε για τον εαυτό μας και τους άλλους. Οι τυπωμένες σελίδες αποτελούν το πλαίσιο και το φόντο για αυτό το ταξίδι. Άλλοτε επιβάλλουν την παρουσία τους στον χαρακτήρα που ταξιδεύει μέσα τους κι άλλοτε υφίστανται τη δημιουργική μετάλλαξη που επιβάλλει η δική του επιθυμία. Σε άλλα η παρουσία των χαρακτήρων υποχωρεί και το αφηγηματικό πλαίσιο  αντικαθίσταται από την αφήγηση των ίδιων των εικαστικών στοιχείων. Χρώματα και σχήματα, διαφορετικά υλικά, συνδυασμοί και συνομιλίες, συνθετικές δομές και διατάξεις χώρου αφηγούνται το δικό τους παραμύθι..

Αφηγήσεις ιστοριών, ταξίδια χαρακτήρων, συνομιλίες σχημάτων, χρωμάτων και υλικών συγκροτούν το σύμπαν αυτών των μοναδικών παραμυθιών αποτελώντας ένα εξαιρετικό δείγμα του τρόπου με τον οποίο ο δημιουργικός σχεδιασμός και η καλλιτεχνική πράξη μπορούν να συγκροτήσουν ένα πολύχρωμο πεδίο στο οποίο να συναντηθούν ο εαυτός με το άλλο, οι επιθυμίες με την πραγματικότητα, και η ζωή με την τέχνη.

Το project πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της συνεργασίας του Κολλεγίου Βακαλό με την Coco-mat και υλοποιήθηκε από τους σπουδαστές του Α΄ έτους, στο μάθημα «Στοιχεία Γραφιστικής» με υπεύθυνο τον Μιχάλη Γεωργίου.

Τα εικαστικά παραμύθια ΒΑΚΑΛΟ+COCO-MAT= BEDTIME STORIES εκτίθενται στο κεντρικό κατάστημα της Coco-mat, στην Κηφισιά σε μια παρουσίαση που εγκαινιάζεται την Παρασκευή 24 Μαΐου 2013.

Τα εγκαίνια θα πλαισιωθούν από σειρά δραστηριοτήτων, παρουσίαση των έργων από τους δημιουργούς, εισαγωγή από τον ιστορικό τέχνης Παντελή Τσάβαλο, και από τον designer Μιχάλη Γεωργίου, μουσική από συγκρότημα, βραβεύσεις έργων και πολλά άλλα.

Παρασκευή 24 Μαΐου, στις 7 το απόγευμα, στο κεντρικό κτίριο της Coco-mat,, Τατοΐου 165, Κηφισιά, πολύ κοντά στη γέφυρα Βαρυμπόμπης. Τηλ: 210 6251 971.

 DSC09451

 2. ΒΑΚΑΛΟ + COCO-MAT

Coco-matieres

Τα φυσικά υλικά της  CocoMat  συναντούν την δημιουργικότητα των σπουδαστών της Βακαλό και μεταμορφώνονται σε εικαστικά έργα

Κάθε υλικό έχει τη δική του σύσταση, το βάρος και την υφή του, την πυκνότητα και τη μυρωδιά του. Η τέχνη από πολύ παλιά ενδιαφέρθηκε για τις ματιέρες και τα υλικά, άλλοτε μιμούμενη την υφή και την όψη τους, άλλοτε χρησιμοποιώντας τα ίδια τα υλικά ως δομικά και συνθετικά στοιχεία του εικαστικού έργου.

Οι σπουδαστές της Βακαλό χρησιμοποίησαν τα φυσικά υλικά της Coco-mat και δημιούργησαν μια σειρά από ζωγραφικές και γλυπτικές κατασκευές διερευνώντας και αξιοποιώντας τις δυνατότητες της υφής και της ματιέρας αυτών των υλικών. Σε κάποια έργα τα υλικά αποτελούν τα ίδια τα δομικά στοιχεία της εικαστικής σύνθεσης και απευθύνονται στο θεατή μέσα από τις ιδιότητές τους. Σε άλλα αποτελούν στοιχεία μιας αναπαραστατικής ή αφαιρετικής αφήγησης που διερευνά και ενσωματώνει αναζητήσεις και έννοιες όπως η προέλευση, η οικειοποίηση και η επανάχρηση.

Το project πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της συνεργασίας του Κολλεγίου Βακαλό Art and Design με την Coco-mat και υλοποιήθηκε από τους σπουδαστές του B΄ έτους, στο μάθημα του Ελευθέρου Σχεδίου  με υπεύθυνη καθηγήτρια την Μαριγώ Κάσση.

Τα έργα αυτά επιστρέφουν για λίγο στον τόπο προέλευσης των υλικών τους, τη φύση, σε μια εφήμερη παρουσίαση που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 24 Μαΐου 2013, στις 7 το απόγευμα, στο κεντρικό κατάστημα της Coco-mat,, Τατοΐου 165 στην Κηφισιά την ίδια ημέρα και ώρα με τα εγκαίνια της έκθεσης των εικαστικών παραμυθιών BEDTIME STORIES που αποτελεί το άλλο project της συνεργασίας μεταξύ της ΒΑΚΑΛΟ και της COCO-MAT. Στα εγκαίνια θα μιλήσουν για τα έργα ο ιστορικός τέχνης Παντελής Τσάβαλος και η ζωγράφος Μαριγώ Κάσση.

Advertisement

Actions

Information

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
%d bloggers like this: