ALBRECHT DÜRER

21 05 2012

Σαν σήμερα, 21 Μαΐου του 1471, γεννήθηκε ο Άλμπρεχτ Ντύρερ.

Ας τον θυμηθούμε βλέποντας τον Λαγό, ένα μικρό έργο (25×23 εκατοστά) που βρίσκεται στην Albertina της Βιέννης, έλασσον σε ότι αφορά το μέγεθος και το θέμα του, αλλά μείζον σε σχέση με την συγκίνηση που προκαλεί η εξαιρετική ζωγραφική επεξεργασία του.

Ζωγραφίστηκε το 1502, στο εργαστήριο του ζωγράφου, το παράθυρο του οποίου απεικονίζεται στην κυρτή επιφάνεια του ματιού του ζώου (!) και απεικονίζει έναν καθιστό λαγό. Είναι δουλεμένο με ακουαρέλα και γκουάς. Την αρχική απόδοση με τους απαλούς καστανούς τόνους της ακουαρέλας έρχονται να συνοδεύσουν φωτεινότεροι και σκοτεινότεροι τόνοι, που αξιοποιούν τις ιδιότητες των υλικών (αδιαφανής στερεότητα του γκουάς και υδαρής, διάφανη ρευστότητα της ακουαρέλας) αποδίδοντας με εξαιρετικό τρόπο το χάδι του φωτός που έρχεται από αριστερά, απλώνεται πάνω στο τρίχωμα του ζώου, και παιγνιδίζει με τους ποικίλους ρυθμούς που δημιουργούν οι διαφορετικές κατευθύνσεις και τα μήκη των τριχών του λαγού.

Το σώμα του ζώου βρίσκεται σε κομψή ισορροπία ανάμεσα στη χαλαρότητα και την εγρήγορση, στοιχείο που απηχεί το θεωρητικό πλαίσιο της εποχής και το ενδιαφέρον για την προσπάθεια του ανθρώπου να ισορροπήσει ανάμεσα στη Vita Activa (δραστήρια, ενεργητική ζωή στραμμένη στις υλικές απολαύσεις) και την Vita Contemplativa (στοχαστική ζωή, επικεντρωμένη στην πνευματική αναζήτηση).


Actions

Information

5 responses

21 05 2012
nansy

Το διάβασα και θυμήθηκα πόσο μου έλειψαν οι παραδόσεις σας…

21 05 2012
sissy myrianthopoulou

Τι υπέροχο! Σ΄ευχαριστούμε για το “δώρο” σου Παντελή μας. Μας λείπεις πολύ.

21 05 2012
Pantelis Tsavalos

Κι εμένα μου λείπετε, Σίσσυ μου!

22 05 2012
κικη αντωνάκου

απίθανο ! ευχαριστώ που μου το στειλατε ..!!!

23 05 2012
Tina Payloyiannopoulou

Απιστευτα ωραιο! Ξαναβρεθηκα στα υπεροχα “ταξιδια” που βιωσαμε μαζι σου στο εργαστηρι στην Χαλκιδα. Να εισαι παντα καλα. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ Τινα Παυλογιαννοπουλου

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.