ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
Οκτώβριος, Νοέμβριος, Δεκέμβριος 2013
Τετάρτη, 19:00-21:00
30.10.2013: ΝΤΑΝΤΑ
06.11.2013: GIORGIO DE CHIRICO
13.11.2013: ΣΟΥΡΕΑΛΙΣΜΟΣ 1
20.11.2013: ΣΟΥΡΕΑΛΙΣΜΟΣ 2
27.11.2013: RENÉ MAGRITTE
04.12.2013: SALVADOR DALI
18.12.2013: ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ
Αναλυτικά:
30.10.2013: ΝΤΑΝΤΑ
Η πρώτη διάλεξη αρχίζει με μια σύντομη επισκόπηση των αναζητήσεων της ευρωπαϊκής τέχνης την πρώτη δεκαπενταετία του 20ου αιώνα και στη συνέχεια επικεντρώνεται στο κίνημα του Ντανταϊσμού.Εξετάζει τις αιτίες και τους τρόπους με τους οποίους εμφανίζεται η πολεμική ρητορική και πρακτική εναντίον της αστικής ιδεολογίας, κουλτούρας και τέχνης και τις καλλιτεχνικές και αντι-καλλιτεχνικές πρακτικές που μετέρχεται για να αποδομήσει την εγκυρότητα αυτής της κουλτούρας ή να καταδείξει τις εσωτερικές της αντιφάσεις. Από τη Ζυρίχη μέχρι το Βερολίνο και από το Παρίσι μέχρι τη νέα Υόρκη, με διαφορετικές προτεραιότητες και προσεγγίσεις το Νταντά αποτελεί μια έντονη διαμαρτυρία και μια σημαντική χειρονομία που, παρά τη μηδενιστικό της χαρακτήρα, καταφέρνει να θέσει τα κριτήρια που καθορίζουν την έννοια του έργου τέχνης σε ανάγκη συνεχούς επαναδιαπραγμάτευσης και να αφήσει μια εξαιρετικά σημαντική παρακαταθήκη για την θεωρία και την πρακτική της τέχνης.
Μεταξύ άλλων θα παρουσιαστούν έργα των Marcel Duchamp, Francis Picabia, Hans Arp, Max Ernst, John Heratfield, Hannah Höch και Kurt Schwitters.
6.11.2013: GIORGIO DE CHIRICO
Η δεύτερη διάλεξη συνεχίζει την σύντομη επισκόπηση των αναζητήσεων της ευρωπαϊκής τέχνης την πρώτη δεκαπενταετία του 20ου αιώνα και στη συνέχεια επικεντρώνεται στο έργο του Giorgio de Chirico και συγκεκριμένα την περίοδο της Μεταφυσικής Ζωγραφικής. Εξετάζει την επίδραση του Νίτσε και των συμβολιστών και τους τρόπους με τους οποίους τροφοδοτούν την φιλοσοφική και ποιητική αναζήτηση του De Chirco για τον κόσμο που υπάρχει πίσω από τα φαινόμενα.
Τα έργα του De Chirico αναδίδουν μια αρχική αίσθηση ηρεμίας και σταθερότητας η οποία σταδιακά υποχωρεί μέχρι την πλήρη αναίρεση καθώς εισβάλλουν μια σειρά μορφολογικών στοιχείων που την υπονομεύουν και δημιουργούν μια αίσθηση διάχυτης ανησυχίας. Η εξαρθρωμένη προοπτική, οι απότομες εναλλαγές κλίμακας, ο πλάγιος φωτισμός, οι μεγάλες σκιές, η ανθρώπινη απουσία και η υποκατάστασή της με αγάλματα ή ανδρείκελα, ο σταματημένος χρόνος και η σκηνογραφική αντίληψη του χώρου αποτελούν κάποια από αυτά. Η παρουσίαση εξετάζει την προέλευση και τη συγκρότηση αυτών των στοιχείων και τους τρόπους με τους οποίους προσδίδουν στα έργα του De Chirico τον αινιγματικό χαρακτήρα και τη μεταφυσική τους ατμόσφαιρα.
.
13.11.2013: ΣΟΥΡΕΑΛΙΣΜΟΣ 1
Η τρίτη και η τέταρτη διάλεξη παρουσιάζουν και μελετούν το κίνημα του Σουρεαλισμού. Πρόκειται για την πρώτη φορά που ένα καλλιτεχνικό κίνημα απομακρύνεται τόσο πολύ από την εξωτερική πραγματικότητα και στρέφει την προσοχή και το ενδιαφέρον των αναζητήσεων της στα άγνωστα μονοπάτια της εσωτερικής ψυχικής επικράτειας. Η παρουσίαση εξετάζει τους τρόπους με τους οποίους ο Σουρεαλισμός πραγματεύεται τους προγραμματικούς του στόχους: Απελευθέρωση του ανθρώπου από τη λογοκρισία της λογικής, αποκατάσταση της ρήξης ανάμεσα στη ζωή και την τέχνη, συνδυασμός πραγματικότητας και φαντασίας σε μια νέα υπερ-πραγματικότητα, ενδιαφέρον για το τυχαίο, απελευθέρωση των ψυχικών αυτοματισμών, προσπάθεια ανατροπής της αρχής της αιτιότητας και της καρτεσιανής λογικής, παντοδυναμία του ονείρου και καταλυτική λειτουργία των ενστίκτων.
Η τρίτη διάλεξη εξετάζει το γενικότερο πλαίσιο των αναζητήσεων του Σουρεαλισμού και επικεντρώνεται περισσότερο στην ποίηση και τη γλώσσα, την επίδραση του Φρόιντ και της ψυχανάλυσης, την πολιτική και εκδοτική δραστηριότητα και την έννοια του σουρεαλιστικού αντικειμένου. Ολοκληρώνεται με μια εισαγωγή στη σουρεαλιστική ζωγραφική και γλυπτική.
20.11.2013: ΣΟΥΡΕΑΛΙΣΜΟΣ 2
Η τέταρτη διάλεξη συνεχίζει την αναφορά στο γενικό πλαίσιο των σουρεαλιστικών αναζητήσεων και επικεντρώνεται περισσότερο στη ζωγραφική, ρίχνοντας μια πιο προσεκτική ματιά μεταξύ άλλων στο έργο του Max Ernst και του Juan Miro.
27.11.2013: RENÉ MAGRITTE
Η πέμπτη διάλεξη παρουσιάζει το έργο του Ρενέ Μαγκρίτ και μελετά τους τρόπους με τους οποίους τα έργα του ανατρέπουν εσκεμμένα τις στερεότυπες συνήθειες με τις οποίες αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα και αποτελούν ένα είδος φιλοσοφικού στοχασμού με εικόνες που απελευθερώνουν την σκέψη και αποκαλύπτουν την εγγενή ποίηση και το μυστήριο της εικόνας. Η διάλεξη επικεντρώνεται στους τρόπους που μετέρχεται ο Μαγκρίτ προς αυτόν το σκοπό και στις επινοητικές και συνδυαστικές διαδικασίες που ακολουθεί.
Μεταμορφώσεις και διασταυρώσεις, αποκρύψεις και αποκαλύψεις, μεταθέσεις και αντιμεταθέσεις, εμμονές και κοινοτοπίες, καταργήσεις του γραμμικού χρόνου και του ευκλείδειου χώρου, ανατροπές της φυσικής κλίμακας και πολλές άλλες επινοήσεις αποτελούν τους τρόπους που μετέρχεται ο Μαγκρίτ στη δημιουργία των εικόνων του σε έργα που αναδιατάσσουν τις σχέσεις ανάμεσα στα πράγματα, τα πλάσματα και τον χώρο και συγκροτούν το σουρεαλιστικό σύμπαν του φιλοσοφικού του στοχασμού.
4.12.2013: SALVADOR DALI
Η έκτη διάλεξη επικεντρώνεται στο έργο του Σαλβαντόρ Νταλί.
Στο πρώτο μέρος της παρουσίασης ακολουθείται μια βιογραφική/φορμαλιστική προσέγγιση που παρακολουθεί τον τρόπο που ξεδιπλώνονται οι ζωγραφικές αναζητήσεις της πρώιμης περιόδου του έργου του. Στη συνέχεια γίνεται μια πιο αναλυτική παρουσίαση της παρανοϊκοκριτικής μεθόδου που χαρακτηρίζει το ώριμο έργο του Νταλί. Η παρουσίαση ολοκληρώνεται με μια ψυχαναλυτική προσέγγιση σε έργα-κλειδιά που αποκαλύπτουν τους τρόπους με τους οποίους οι ψυχικοί εξαναγκασμοί, οι προβολές και οι απωθήσεις μεταμορφώνονται σε εικόνες-σύμβολα που στοιχειώνουν την εικόνα με την επιμονή τους, εναλλάσσονται με καταιγιστικούς ρυθμούς και απρόβλεπτους συνδυασμούς και συνθέτουν το ζωγραφικό σύμπαν του Νταλί στο οποίο επιβεβαιώνεται με εντυπωσιακό τρόπο αυτό που ο ίδιος έλεγε για τη ζωγραφική και την όραση: βλέπω σημαίνει επινοώ.
18.12.2013: ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ
Η έβδομη διάλεξη αποτελεί μια διαχρονική μελέτη της έννοιας της μεταμόρφωσης και των απεικονίσεων της στην τέχνη. Επικεντρώνεται σε μορφές ανθρώπων, ζώων και αντικειμένων που χάνουν τη φυσική τους υπόσταση και συνδυάζονται μεταξύ τους σε υβριδικές μορφές που μεταθέτουν το ενδιαφέρον της όρασης από τον κόσμο της ορατής πραγματικότητας στην επικράτεια των εννοιών και των συμβόλων. Οι μεταμορφώσεις και οι απεικονίσεις τους αποτελούν ένα πολύ δημοφιλές εικονογραφικό ρεπερτόριο το οποίο για διαφορετικούς λόγους, με ποικίλους τρόπους και διαφοροποιούμενη ένταση ασκούσε πάντα μια εντυπωσιακή έλξη.
Οι ζωομορφικοί θεοί του αρχαίου κόσμου, τα άνθη των αρχαίων Ελλήνων, οι άγγελοι και οι δαίμονες του χριστιανισμού, ο δαιμονικός κόσμος του Hieronymus Bosch, οι μεταλλάξεις του Bruegel, τα πρόσωπα του Arcimboldo, τα οράματα του Blake, τα τέρατα του Goya, οι σουρεαλιστικές εικόνες του Magritte και του Dali, τα σουρεαλιστικά αντικείμενα του Man Ray και της Meret Oppenheim, οι σεξουαλικές μεταθέσεις του Hans Bellmer και της Louise Bourgeois αποτελούν κάποια από τα παραδείγματα εικονογραφικών μεταμορφώσεων που θα παρουσιαστούν.
Για πληροφορίες και συμμετοχές επικοινωνήστε τηλεφωνικά με το ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ στο 210-7228321-3 (Χριστίνα Κορατζάνη) ή πατήστε εδώ
Leave a Reply