– Εκθεση-αφιέρωμα στον Τουλούζ Λωτρέκ

25 09 2017

Την Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου, ώρα 20:00 εγκαινιάζεται στο Μουσείο Μπενάκη (κτήριο οδού Πειραιώς)  μια μεγάλη έκθεση-αφιέρωμα στον Τουλούζ Λωτρέκ.

Τον βασικό πυρήνα της έκθεσης αποτελούν οι εκατό αφίσες που δημιουργήθηκαν από εκατό κορυφαίους γραφίστες όλου του κόσμου (μεταξύ άλλων οι Mieczysław Górowski, Heinz Edelmann, Isidro Ferrer κ.α.),  στο πλαίσιο της έκθεσης Le nouveau Salon des Cent. Exposition Internationale d’affiches. Hommage / Ode à Toulouse Lautrec, που παρουσιάστηκε στο Centre Pompidou, στο Παρίσι το 2001, επετειακή χρονιά για τα εκατό χρόνια από τον θάνατο του καλλιτέχνη.

Η έκθεση στην Αθήνα είναι εμπλουτισμένη με:

– Πέντε πρωτότυπες αφίσες του Toulouse-Lautrec και μια του Pierre Bonnard από τη συλλογή της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείο Αλέξανδρου Σούτζου.
– Δεκαέξι αφίσες που δημιουργήθηκαν δεκαέξι χρόνια μετά, από δεκαέξι Έλληνες δημιουργούς (μεταξύ άλλων οι Διαμαντής Αϊδίνης, Δημήτρης Αρβανίτης, Στέφανος Ρόκκος, Ρένα Χρυσικοπούλου, Γιάννης Ψυχοπαίδης κ.α.).

– Πορτρέτα του Toulouse-Lautrec φτιαγμένα με διαφορετικές τεχνικές, σε sketchbook, χαρτια και κατασκευές από τους σπουδαστές της Σχολής Βακαλό στο πλαίσιο του project «O Λωτρέκ στη Βακαλό / …To win, not To[u]Lo[u]se!..»  που επιμελήθηκε η Άντζι Καρατζά.

«Ο Λωτρέκ στη Βακαλό: Παραλλαγές σε ένα πορτραίτο / …To win, not To[u]Lo[u]se!..»

Το project «Ο Λωτρέκ στη Βακαλό: Παραλλαγές σε ένα πορτραίτο» βασίζεται σε μια πρόσκληση του περιοδικού GR Design προς τη Σχολή Βακαλό και στοχεύει στην συνάντηση της εικαστικής παράδοσης και της εκπαιδευτικής εμπειρίας της Σχολής με τη δημιουργική φαντασία των σπουδαστών της σε ένα αποτέλεσμα που να βαδίζει στα χνάρια των δημιουργικών πειραματισμών του Τουλούζ Λωτρέκ και να αποτελεί ένα είδος φόρου τιμής ή «ωδής» στον καλλιτέχνη και το έργο του.

Το project επιμελήθηκε η Άντζι Καρατζά, καθηγήτρια Πειραματικού Σχεδίου στη Βακαλό, και η υλοποίηση και δημιουργική του επεξεργασία πραγματοποιήθηκε από τους πρωτοετείς σπουδαστές της Σχολής σε μια διαδρομή που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του αντίστοιχου μαθήματος και διήρκεσε όλη την ακαδημαϊκή χρονιά 2016-2017.

Το σημείο εκκίνησης της διαδρομής αποτελούν τα φωτογραφικά πορτραίτα του Λωτρέκ. Μολύβια, μελάνια και χρώματα αφουγκράζονται την ύλη των εξαιρετικών χαρτιών που πρόσφερε η Αριάδνη Περράκη, συνομιλούν μαζί τους και δημιουργούν ποικίλες «αναγνώσεις» της ζωής και του έργου του Λωτρέκ που βρίσκουν την υλική τους έκφραση σε μια μεγάλη σειρά από σκίτσα, σχέδια, στένσιλ, κολάζ, τυπώματα, χαρακτικά, sketchbook, ψηφιακές εκτυπώσεις, βίντεο και γλυπτικές κατασκευές.

Τα έργα διερευνούν και αποτυπώνουν τη σχέση μορφής και περιεχομένου και τις συνεχείς και αμφίδρομες αλληλεπιδράσεις τους, τις διαρκείς ανατροφοδοτήσεις της υλικής εικαστικής έκφρασης από τις ιδέες και τις σκέψεις που προκύπτουν κατά τη διάρκεια της έρευνας και της μελέτης και συνδέουν τον δέκατο ένατο με τον εικοστό πρώτο αιώνα, την τέχνη με το design, την ιστορία με την καθημερινότητα και την αφηγηματική ροή του χρόνου με την υλική αποτύπωσή της στην ποικιλία και τον εκφραστικό πλούτο των εικαστικών μορφών.

Μουσείο Μπενάκη – Κτήριο οδού Πειραιώς, Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου, Αθήνα
Εγκαίνια: Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου, ώρα 20.00
Διάρκεια έκθεσης: 28 Σεπτεμβρίου – 12 Νοεμβρίου 2017
Ώρες Λειτουργίας: Πέμπτη, Κυριακή: 10.00-18.00, Παρασκευή, Σάββατο: 10.00-22.00, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη: κλειστά
Πληροφορίες: Τηλ: 210 3453111

Advertisement

Actions

Information

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
%d bloggers like this: