– Μπήκε Σεπτέμβριος, αρχίζουν τα μαθήματα…

7 09 2017

Η 57η Μπιενάλε της Βενετίας

Νέος κύκλος διαλέξεων με τον Παντελή Τσάβαλο στη Γκαλερί Μαρνέρη

(Οκτώβριος-Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2017)

Η αφίσα της 57ης Μπιενάλε

Ο κύκλος των δέκα διαλέξεων αποτελεί μια μεγάλη περιήγηση στη σύγχρονη τέχνη όπως αυτή παρουσιάζεται (13.05-26.11.2017) στη Μπιενάλε της Βενετίας. Πρόκειται για την 57η διοργάνωση του θεσμού, που μετράει 120 χρόνια ζωής και που μας παρέχει τη δυνατότητα, κάθε δυο χρόνια να παρατηρούμε το φαινόμενο της καλλιτεχνικής δημιουργίας σε όλο τον κόσμο έτσι όπως παρουσιάζεται στη μεγάλη αυτή συνάντηση της παγκόσμιας τέχνης.

Όπως αναφέρει στο εισαγωγικό της κείμενο η επιμελήτρια της φετινής Biennale, Christine Macel, σήμερα, σε έναν κόσμο γεμάτο με συγκρούσεις και γεγονότα που σοκάρουν, η τέχνη γίνεται μαρτυρας αυτού του πολύτιμου στοιχείου που μας κάνει ανθρώπους. Η τέχνη αποτελεί το έσχατο πεδίο για ενδοσκόπηση, ατομική έκφραση, ελευθερία και δυνατότητα να τίθενται τα στοιχειώδη ερωτήματα της ανθρώπινης ζωής. Η τέχνη είναι μια αγαπημένη επικράτεια για όνειρα και ουτοπίες, ένας καταλύτης των ανθρώπινων δεσμών με τη φύση και το σύμπαν, ένα μέσο ανύψωσης σε μια πιο πνευματική διάσταση. Η τέχνη είναι το τελευταίο οχυρό, ένας κήπος στον οποίο μπορούν να ανθίσουν όλα όσα ξεπερνούν τις πρόσκαιρες τάσεις και τα προσωπικά ενδιαφέροντα. Η τέχνη αντιπροσωπεύει τo αδιαμφισβήτητο εναλλακτικό πεδίο στον ατομισμό και την αδιαφορία. Μας διαπαιδαγωγεί και μας εξελίσσει. Σε μια εποχή παγκόσμιας αναταραχής, η τέχνη αγκαλιάζει τη ζωή ακόμα κι αν συχνά συνυπάρχει με αναπόφευκτες αμφιβολίες. Ο ρόλος, η φωνή και η ευθύνη του καλλιτέχνη είναι πιο κρίσιμες από ποτέ στο πλαίσιο του σημερινού δημόσιου διαλόγου, καθώς φαίνεται να είναι μέσα στην ίδια την πρωτοβουλία και τον δυναμισμό της καλλιτεχνικής πράξης που θα διαμορφωθεί ο αυριανός κόσμος, όσο αβέβαιος κι αν είναι και η διαίσθηση των καλλιτεχνών φαίνεται να συλλαμβάνει τον κόσμο του σήμερα και του αύριο, ίσως περισσότερο από άλλους.

Η φετινή Biennale έχει τον τίτλο Viva Arte Viva, καθώς αποτελεί ουσιαστικά μια αναφώνηση, μια παθιασμένη κρυγή για την τέχνη και τους καλλιτέχνες. Είναι σχεδιασμένη με καλλιτέχνες, από καλλιτέχνες και για καλλιτέχνες και επικεντρώνεται στις μορφές που προτείνουν, τα ερωτήματα που θέτουν, τις πρακτικές που ακολουθούν και τους τρόπους ζωής που επιλέγουν.

Λεπτομέρεια από την εκπληκτική εγκατάσταση του Grisha Bruskin, μέρος της εξαιρετικής εθνικής συμμετοχής της Ρωσίας με τον γενικό τίτλο Thetrum Orbis MMXVII

Ο κύκλος των διαλέξεων αποτελεί μια μεγάλη εικονική περιήγηση στα πιο σημαντικά έργα της φετινής Μπιενάλε είτε αυτά βρίσκονται στα περίπτερα των εθνικών συμμετοχών, είτε στις επιλογές της επιμελήτριας καθώς επίσης και στις πολύ ενδιαφέρουσες παράπλευρες εκθέσεις που πραγματοποιούνται στη Βενετία. Για όσους δεν είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν αυτό το μεγάλο πανόραμα της σύγχρονης τέχνης από κοντά, είναι μια μοναδική ευκαιρία να το απολαύσουν. Για όσους είχαμε την τύχη να περιηγηθούμε στους χώρους της Βενετίας, θα έχουμε τη δυνατότητα να ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά εμβαθύνοντας στα έργα και τους δημιουργούς.

«Σφαίρα», ένα από τα έργα του Elvin Nabizade στην παρουσίαση της εθνικής συμμετοχής του Αζερμπαιτζάν με τον γενικό τίτλο “Under One Sun. The Art of Living Together”

Έργα των De Kooning, Roberto Matta, Mark Tobey και Julien Beck στην εξαιρετική παρουσίαση της έκθεσης “Intuition” στο Palazzo Fortuny.

Ο κύκλος περιλαμβάνει δέκα διαλέξεις που αρχίζουν στις 12 Οκτωβρίου, ολοκληρώνονται στις 14 Δεκεμβρίου και πραγματοποιούνται κάθε Πέμπτη 19:00-21:00, στη Γκαλερί Μαρνέρη, στην Ακρόπολη.

Ημερομηνίες διαλέξεων: 12, 19 και 26 Οκτωβρίου, 2, 9, 16, 23 και 30 Νοεμβρίου, 7 και 14 Δεκεμβρίου 2017

Για πληροφορίες συμμετοχής επικοινωνήστε με την Γκαλερί Μαρνέρη
Λεμπέση 5-7 και Πορίνου, Ακρόπολη
Τηλ: 2108619488 / email:info@elenimarneri.com
Τρίτη, Πέμπτη & Παρασκευή: 11:00-20:00
Τετάρτη & Σάββατο: 10:00-16:00

Advertisement

Actions

Information

One response

8 09 2017
Vassiliki Deli

Σκεφτόμουν να γραφτω, είναι περίπου 150€ όλος ο κύκλος, με προσγείωσε ομως ο Γιώργος. Βγαίνουμε; Εεεε του είπα εγώ αν την περίοδο αυτή πηγαίνω μια φορά την εβδομάδα, αντι για τρεις; Δε φαντάζεσαι πόσο καλός είναι αυτος ο καθηγητής πάντα στις παρουσιάσεις του μεταφερομουν σε ενα άλλο κόσμο… είχα ταξιδέψει στη Λασκω, στην Αίγυπτο, στην Ολλανδία, στη Φλωρεντία, στην Ισπανία, στο Μεξικό… απίστευτα ταξίδια…!
Είναι κάθε Πέμπτη βράδυ κοντά στο μετρό της Ακρόπολης.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
%d bloggers like this: