– Από τον Courbet στον Klimt (κύκλος διαλέξεων)

20 09 2016

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΤΕΧΝΗ: Από τον Κουρμπέ στον Κλιμτ.
Καλλιτεχνικές αναζητήσεις από τα μέσα του 19ου στις αρχές του 20ου αιώνα.

Κύκλος 8 συναντήσεων με τον Παντελή Τσάβαλο στη Γκαλερί Μαρνέρη
από 18 Οκτωβρίου έως 6 Δεκεμβρίου 2016
κάθε Τρίτη, 19:00-21:00

edouard-manet-the-plum-c-1877-_national_gallery_of_art

Edouard Manet, The Plum Brandy, c. 1877, oil on canvas, 74 x 50 cm, National Gallery of Art, Washington

Μια από τις πιο συναρπαστικές περιόδους στην Ιστορία της Τέχνης είναι το δεύτερο ήμισυ του 19ου αιώνα, περίοδος κατά την οποία η εικόνα του ανθρώπου για τον κόσμο και για την θέση του σ’ αυτόν υφίσταται ραγδαίες και πρωτόγνωρες διαφοροποιήσεις. Μια σειρά παραμέτρων, όπως η βιομηχανική ανάπτυξη, οι επιστημονικές ανακαλύψεις, η σύγκρουση πραγματισμού και μεταφυσικής, η εμφάνιση της φωτογραφίας και πολλές άλλες θέτουν σε κρίση το ρόλο της ζωγραφικής και της τέχνης γενικότερα και δημιουργούν μια σειρά από ερωτήματα για την ίδια τη φύση και το νόημα της αναπαράστασης.

Η περίοδος αυτή αποτελεί κατά κάποιον τρόπο μια καλλιτεχνική περιπέτεια κατά τη διάρκεια της οποίας δίνονται απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα με διαρκή επαναπροσδιορισμό των τρόπων, των όρων και των ορίων της τέχνης, απαντήσεις που θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τις καλλιτεχνικές πρωτοπορίες που θα ακολουθήσουν στον επόμενο αιώνα και όλη την πορεία της Μοντέρνας τέχνης. Η περιπέτεια αυτή είναι συναρπαστική γιατί αποκαλύπτει νέες εκφραστικές δυνατότητες, καθιστά το χιλιοειδωμένο πρωτοφανέρωτο, ανακαλύπτει καινούριες επικράτειες ενδιαφέροντος, αλλά στην εποχή της υπήρξε αρκετά προβληματική στην ουσιαστική της προσπέλαση, γιατί πολλές φορές είναι υποκειμενική, προηγείται του κοινού αισθήματος και μετέρχεται τόσων πρωτόγνωρων μέσων που καθίσταται δύσκολα προσβάσιμη. Ο κύκλος αυτός έχει στόχο να παρατηρήσει με πιο προσεκτικό τρόπο αυτή την περιπέτεια και τους ποικίλους τρόπους με τους οποίους βρίσκει την έκφραση και διατύπωση της στο έργο των μεγάλων ζωγράφων της εποχής όπως ο Κουρμπέ, ο Μανέ, ο Ντεγκά, ο Μονέ, ο Γκωγκέν, ο Βαν Γκογκ, ο Σερά, ο Σεζάν και ο Κλιμτ.

are-you-jealous

Paul Gauguin, Aha oe feii? (Τι, ζηλεύεις;), 1892, oil on canvas, 66 x 89 cm, Pushkin Museum, Moscow

Αναλυτικά, το πρόγραμμα:

1 / Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016:

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΤΕΧΝΗ

Κρίσεις, αποφάσεις, καταφάσεις και αντιφάσεις

2 / Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016:

EDOUARD MANET

Le Peintre de la vie moderne

3 / Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2016:

ΙΜΠΡΕΣΙΟΝΙΣΜΟΣ – MONET – DEGAS

Η αβεβαιότητα και η γοητεία του εφήμερου και του φευγαλέου. Η αισθητικοποίηση της όρασης, η φύση της τέχνης και η τέχνη της φύσης. Η πραγματικότητα που προκύπτει από τις εικαστικές παραλλαγές της.

4 / Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016:

PAUL GAUGUIN

Ο ‘πριμιτιβισμός’, η διαστολή της μνήμης και ο πολιτιστικός συγκρητισμός. Η χαρά και η θλίψη ως θύρες του μυστηρίου.

5 / Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016:

VINCENT VAN GOGH

Η περιδίνηση του υποκειμένου, η επιμονή του ανθρωπισμού, η υποκειμενική προβολή και η συναισθηματική έκφραση.

6 / Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016:

GEORGES SEURAT

Η συνάντηση της τέχνης με την επιστήμη και της διάλυσης με τη σύνθεση. Η οπτική χρωματική μίξη και η γεωμετρική οργάνωση της σύνθεσης.

7 / Τρίπτη 29 Νοεμβρίου 2016:

PAUL CEZANNE

Η ισορροπία ανάμεσα στην αίσθηση της φύσης και τη νοητική οργάνωσή της στο ζωγραφικό έργο. Ένα είδος φιλοσοφικής διερεύνησης της εμπειρίας της πραγματικότητας με ζωγραφικά μέσα.

8 / Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2016:

GUSTAV KLIMT

Η δεξιοτεχνική αισθητικοποίηση των ανεξέλεγκτων δυνάμεων του υποσυνειδήτου. Ο αξιοθαύμαστος συνδυασμός της παραστατικότητας με την αφαίρεση και του ορατού με το νοητό και το συμβολικό.

claude-monet-paintings-claude-monet-26520056-600-447

Claude Monet, Water-Lilies, 1916, oil on canvas, 150 x 197 cm, Musée Marmottan, Giverny, France

Οι παρουσιάσεις έχουν τη μορφή διαλέξεων που διαρκούν δυο εκπαιδευτικές ώρες και καλύπτουν τις σημαντικότερες ενότητες της ιστορίας της τέχνης και του πολιτισμού. Επικεντρώνεται στις εικαστικές τέχνες και σε αυτό τον κύκλο ιδιαίτερα στη ζωγραφική. Για την ουσιαστικότερη κατανόηση του αντικείμένου γίνεται συχνά χρήση εξωεικαστικών αναφορών από τη μουσική, την λογοτεχνία, τη φιλοσοφία, τη φύση και την επιστήμη που συνδυάζονται (συγχρονικά ή διαχρονικά) με τις εικαστικές μορφές με γνώμονα τη μορφή, το περιεχόμενο ή το ύφος. Η παρουσίαση στηρίζεται στο λόγο και στην εικόνα με προβολή ιδιαίτερα πλούσιου εικονογραφικού υλικού σε διαφάνειες.

Η μεθοδολογία που ακολουθείται είναι ένας συνδυασμός διαφορετικών θεωρητικών προσεγγίσεων (κοινωνικο-ιστορική, φορμαλιστική, ψυχαναλυτική, σημειολογική κ.α.) με διαφορετική έμφαση και βαρύτητα σε κάθε ενότητα. Ο συνδυασμός αυτών των μεθόδων στοχεύει αφενός στη εξοικείωση με τα εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ερμηνεία των έργων και αφετέρου στην βαθύτερη και ουσιαστικότερη μελέτη και κατανόηση του ίδιου του αντικειμένου.

Ο γενικότερος στόχος του σεμιναρίου ιστορίας της τέχνης δεν είναι απλώς πληροφοριακός, γνωστικός ή αισθητικός. Τα μαθήματα ουσιαστικά στοχεύουν στην συγκρότηση ενός εννοιολογικού σύμπαντος στο οποίο έννοιες που αφορούν στην τέχνη και τον πολιτισμό να κατέχουν μια σημαντική θέση. Κατανοώντας καλύτερα τους τρόπους με τους οποίους συγκροτούνται και λειτουργούν οι μορφές του κόσμου που μας περιβάλλει κατανοούμε βαθύτερα και κάτι από τον ίδιο μας τον εαυτό και τη θέση του στον κόσμο.

0xfcb1b03cdba4cb5ade5d36af77f5405f

Gustav Klimt, The Beethoven Frieze (right wall): The Longing for Happiness Finds Repose in Poetry, 1901-1902, Secession Building, Vienna, Austria

Οι διαλέξεις πραγματοποιούνται κάθε Τρίτη 19:00-21:00, στην Γκαλερί Μαρνέρη, στην Ακρόπολη.

Για λεπτομέρειες συμμετοχής επικοινωνήστε με την Γκαλερί Μαρνέρη
Λεμπέση 5-7 και Πορίνου, Ακρόπολη
Τηλ: 2108619488 / email: info@elenimarneri.com
Τρίτη, Πέμπτη & Παρασκευή: 11:00-20:00
Τετάρτη & Σάββατο: 10:00-16:00

Advertisement

Actions

Information

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
%d bloggers like this: