– Αρχίζουν οι διαλέξεις στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

14 10 2014

Την Τετάρτη 15 Οκτωβρίου αρχίζει ο νέος κύκλος διαλέξεων στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Πρόκειται για έναν κύκλο 8 διαλέξεων (15 Οκτωβρίου – 10 Δεκεμβρίου 2014) που έχει τίτλο «Από τον Μανιερισμό στον Γκρέκο» και μελετά τις αντικλασικές και μανιεριστικές τάσεις στην ευρωπαϊκή ζωγραφική του 16ου αιώνα και την πρόσληψη και αξιοποίησή τους από τον Θεοτοκόπουλο.

PARMIGIANINO 1534-39 IMG_1700

Τα μανιεριστικά έργα δεν φαίνεται να ενδιαφέρονται για την απεικόνιση του κόσμου, ούτε, ίσως, για την ερμηνεία αυτού μέσω της τέχνης. Φαίνεται να στοχάζονται περισσότερο πάνω στο νόημα της ίδιας της καλλιτεχνικής αναπαράστασης, το σκοπό και την ουσία της. Εξαρθρώνουν την αναγεννησιακή αντίληψη του χώρου, τοποθετούν την ανθρώπινη μορφή να τον ορίζει, αντί να ορίζεται από αυτόν, αντιστρέφουν ή καταργούν την καθιερωμένη ιεράρχηση των στοιχείων της απεικόνισης, διακόπτουν τη ροή του αφηγηματικού πλαισίου και αποδίδουν το φως και το χρώμα με τρόπους που ξεπερνούν κατά πολύ τη συμβατική φυσική αναπαράσταση και προαναγγέλλουν τάσεις που προσιδιάζουν στις αναζητήσεις της μοντέρνας και της σύγχρονης τέχνης, με έμφαση στην αυτονομία και την αυτοαναφορική δύναμη των εικαστικών στοιχείων, παρά το φαινομενικά παραστατικό περιεχόμενο τους. Παρά τον αντικλασικό τους χαρακτήρα και τα έντονα στοιχεία κλονισμού των ισορροπιών της εικόνας οι μανιεριστές δημιουργούν κάποια από τα πιο ενδιαφέροντα και πιο δυνατά έργα στην ιστορία της τέχνης τα οποία αποτελούν και το αντικείμενο αυτό του κύκλου.

PONTORMO 1525-27  IMG_1175

Η πρώτη διάλεξη (15/10/2014) αποτελεί μια εισαγωγή στο Μανιερισμό, εξετάζει τα στοιχεία της εικαστικής του γλώσσας τα αντιπαραβάλει με αυτά της Αναγέννησης και επιχειρεί να διερευνήσει τις αιτίες και τους λόγους που οδήγησαν σε αυτή την νέα έκφραση, να αξιολογήσει τα εκφραστικά της δεδομένα και να κατανοήσει τις μεταθέσεις που υφίσταται η σχέση ανάμεσα στη μορφή και το περιεχόμενο και τους τρόπους που αυτές οι μεταθέσεις αλλάζουν την ουσία και την έννοια του έργου τέχνης.
Οι επόμενες τρεις διαλέξεις (22/10, 29/10 και 5/11) μελετούν πιο αναλυτικά το έργο των σημαντικότερων μανιεριστών ζωγράφων , του Jacopo Pontormo, του Rosso Fiorentino, του Agnolo Bronzino και του Parmigianino με εκτενή ανάλυση και αναφορά στα σημαντικότερα έργα τους μέσα από ιδιαίτερα πλούσιο εικονογραφικό υλικό.

Η πέμπτη διάλεξη (12/11) παρουσιάζει την εξάπλωση της μανιεριστικής ζωγραφικής σε χώρες πέραν της Ιταλίας, όπως η Γαλλία και οι Κάτω Χώρες, στη συνέχεια στρέφεται και μελετά άλλες μορφές τέχνης, πέραν της ζωγραφικής, όπως η γλυπτική, η αρχιτεκτονική και η μουσική και ολοκληρώνει την αναφορά στον Μανιερισμό με έργα σημαντικών ζωγράφων όπως ο Michelangelo, ο Tiziano, ο Bruegel, ο Tintoretto και ο Greco, των οποίων το συνολικό έργο δεν ταυτίζεται απόλυτα με τον Μανιερισμό, αλλά υιοθετεί κατά περίπτωση λιγότερα ή περισσότερα μανιεριστικά στοιχεία.

1590 0815grec

Οι τρεις τελευταίες διαλέξεις επικεντρώνονται στο έργο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου. Στην πρώτη από αυτές (26/11) διερευνάται η σχέση του με το Μανιερισμό και ο τρόπος που συντίθενται στο έργο του οι βυζαντινές καταβολές και μνήμες με τις μανιεριστικές τάσεις για να συναντήσουν και οι δυο μαζί το θρησκευτικό όραμα και να το αποδώσουν με το ιδιαίτερο ύφος του.

Στις δύο επόμενες διαλέξεις (3/12, 10/12) γίνεται αναφορά στο γενικότερο έργο του Γκρέκο και ακολουθούνται τα βήματά του από την Κρήτη στην Ιταλία κι από εκεί στην Ισπανία σε μια συναρπαστική διαδρομή η οποία παρουσιάζεται μέσα από θεματική οργάνωση και παρουσίαση των έργων του.

Η προσέγγιση των ζωγράφων και των έργων ακολουθεί έναν συνδυασμό κοινωνικοιστορικής, φορμαλιστικής και σημειολογικής μεθοδολογίας.

Ημερομηνίες διαλέξεων: 15/10, 22/10, 29/10, 5/11, 12/11, 26/11, 3/12, 10/12
(η διάλεξη στις 19/11 δεν θα πραγματοποιηθεί)

Νεοφ. Δούκα 4 (Αίθουσα Διαλέξεων, 5ος όροφος)

Για πληροφορίες και συμμετοχές επικοινωνήστε τηλεφωνικά με το ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ στο 210-7228321-3 (Χριστίνα Κορατζάνη), εσωτ. 125 ή  πατήστε εδώ

Advertisement

Actions

Information

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
%d bloggers like this: