– Το Εγκυκλοπαιδικό Παλάτι στη Βακαλό

30 04 2014
Palazzo Enciclopedico, Venezia 2013

“Το Εγκυκλοπαιδικό Παλάτι” – Η 55η Μπιενάλε της Βενετίας

Όνειρα και ουτοπίες, παραισθήσεις και οράματα, συνειδητές και ασυνείδητες διεργασίες, μυθολογία και τεχνολογία, επιστήμη και επιστημολογία αποτελούν ουσιαστικές πηγές έμπνευσης για τα έργα της 55ης Μπιενάλε της Βενετίας. Οι δημιουργοί των έργων, άλλοτε με ευρύτατη, άλλοτε χωρίς καθόλου εικαστική παιδεία εξερευνούν και διερευνούν τις δυνατότητες του μυαλού και του σώματος να συλλάβει και να κατανοήσει τον κόσμο γύρω τους και μέσα τους με ένα μεγάλο εύρος καλλιτεχνικών διατυπώσεων. Οι εθνικές συμμετοχές ακροβατούν ανάμεσα στην ανάγκη συγκρότησης εθνικών αφηγήσεων και στην πλήρη αποδέσμευση από αυτές με στοχαστικό προβληματισμό που συνδέει το παρόν με το παρελθόν, το τοπικό με το παγκόσμιο και το ατομικό με το συλλογικό. Όλα αυτά αποτελούν πρόσωπα, έργα και έννοιες που ευθέως ή εμμέσως συγκροτούν ένα συναρπαστικό εικαστικό πανόραμα σύγχρονης και παλαιότερης τέχνης που παρουσιάστηκε από τον Ιούνιο μέχρι τον Νοέμβριο του 2013 στην 55η Μπιενάλε της Βενετίας με τίτλο «Το Εγκυκλοπαιδικό παλάτι».

Ο νέος κύκλος διαλέξεων με τον Παντελή Τσάβαλο επιχειρεί μια προσεκτική και στοχαστική ματιά σε αυτή την Μπιενάλε μέσα από ένα μεγάλο οδοιπορικό στα σημαντικότερα έργα που παρουσιάστηκαν σε αυτή την μεγάλη γιορτή της σύγχρονης τέχνης. Παρουσιάζεται σε δύο μεγάλες ενότητες, εβδομαδιαίων δίωρων διαλέξεων που θα πραγματοποιηθούν από τις αρχές Μαΐου έως τα τέλη Ιουνίου 2014, η πρώτη στη Σχολή Βακαλό και η δεύτερη στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

Η πρώτη ενότητα επικεντρώνεται στο «ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΙΚΟ ΠΑΛΑΤΙ» το μεγάλο και ιδιαιτέρως ενδιαφέρον αφήγημα που οργάνωσε ο διευθυντής της Μπιενάλε Μασιμιλιάνο Τζιόνι.
Η ενότητα αυτή θα παρουσιαστεί στη Σχολή Βακαλό σε έναν σεμιναριακό κύκλο 5 δίωρων συναντήσεων που θα πραγματοποιηθούν στο αμφιθέατρο της Σχολής την περίοδο 5 Μαΐου-2 Ιουνίου 2014, ώρα 19:00.
Ημερομηνίες συναντήσεων: 5, 16, 19, 26 Μαΐου και 2 Ιουνίου 2014.
Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής σε αυτήν την ενότητα επικοινωνήστε με τη γραμματεία του Κολλεγίου τηλεφωνικά στο 210-6458847 ή ηλεκτρονικά στο info@vakalo.gr

Δείτε περισσότερα στο σάιτ της Σχολής Βακαλό.

Advertisement

Actions

Information

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
%d bloggers like this: