ΚΥΚΛΟΣ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
Πότε άραγε συντελείται η αποκοπή τμημάτων του φυσικού χώρου που περιβάλλει τον άνθρωπο, η διαμόρφωσή αυτών των τμημάτων σε αυτόνομες κατηγορίες στο εννοιολογικό του σύμπαν και η απεικόνισή τους; Με ποιους τρόπους μετατρέπεται η φύση σε τοπίο και το τοπίο σε έργο τέχνης; Αντανακλά άραγε η απεικόνιση τον τρόπο που συγκροτείται η σχέση του ανθρώπου με τη φύση και σε ποιο βαθμό; Μήπως την καθορίζει κιόλας; Όταν ο Βαν Γκογκ και ο Σίλε απεικονίζουν τοπία ζωγραφίζουν άραγε τα δέντρα ή τον εαυτό τους; Πότε αποκτούν τα τοπία, τα δέντρα και τα λουλούδια αυτόνομη παρουσία στα έργα τέχνης και αποδεσμέυονται από τη συνοδευτική λειτουργία στην αφήγηση του έργου; Για ποιους λόγους συμβαίνει αυτό; Τι μορφές παίρνει ο ερωτικός συμβολισμός ενός λουλουδιού; Γιατί οι αρχαίοι θεοί μετέτρεπαν σε δέντρα και λουλούδια τους ανθρώπους που συμπονούσαν;
Αυτά και πολλά άλλα παρόμοια ερωτήματα θα προσπαθήσει να απαντήσει ό νέος κύκλος διαλέξεων με θέμα «Η ΦΥΣΗ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ» που θα πραγματοποιηθεί από τον Παντελή Τσάβαλο τον Φεβρουάριο στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, στην Κηφισιά.
Πρόκειται για έναν κύκλο τριών διαλέξεων που αποτελεί μια διαχρονική αναφορά στον τρόπο που απεικονίζεται η φύση στην τέχνη με έμφαση στη δυτικοευρωπαϊκή ζωγραφική, αλλά και με πολλές αναφορές σε εξωευρωπαικούς πολιτισμούς και άλλες καλλιτεχνικές εκφράσεις πέραν της ζωγραφικής όπως η γλυπτική, η κεραμεική και η υφαντική. Η πρώτη παρουσίαση εστιάζει σε θέματα ορίων και όρων και εστιάζει περισσότερο στη διαδικασία μετατροπής της φύσης σε τοπίο και του τοπίου σε έργο τέχνης. Η δεύτερη επικεντρώνεται στα δέντρα και η τρίτη στα λουλούδια. Σε όλες τις διαλέξεις παρουσιάζεται και σχολιάζεται ένας πολύ μεγάλος αριθμός έργων μέσα από ιδιαίτερα ελκυστικές απεικονίσεις.
10.02.2014: ΤΟ ΤΟΠΙΟ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ
Το τοπίο της φύσης. Το τοπίο του νου. Το αφηγηματικό τοπίο. Το φανταστικό τοπίο. Το εσωτερικό τοπίο. Το τοπίο του ονείρου. Το συνοδευτικό τοπίο. Το αυτόνομο τοπίο. Το τοπίο ως πεδίο στοχασμού και πολλές άλλες απεικονίσεις τοπίων από την Αίγυπτο, τη Θήρα, την Πομπηία, την Κίνα και την Ιαπωνία μέχρι την μεγάλη παράδοση της ευρωπαϊκής τοπιογραφίας και την απεικόνισή της στο έργο ζωγράφων όπως ο Greco, ο Poussin, ο Turner, ο Friedrich, ο Monet, ο Van Gogh, ο Gauguin, ο Seurat, ο Ernst και ο Klee.
17.02.2014: ΤΑ ΔΕΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ
Το δέντρο ως σύμβολο. Το δέντρο ως απεικόνιση. Το δέντρο ως ψυχολογική προβολή. Το δέντρο ως πεδίο δράσης. Το δέντρο ως σχήμα. Το δέντρο ως χρώμα. Το δέντρο ως ρυθμός. Το δέντρο ως διακόσμηση. Το δέντρο ως περιβάλλον. Το δέντρο ως γενεαλογία. Το δέντρο ως μεταμορφωμένος άνθρωπος. Το δέντρο της ζωής. Το δέντρο της γνώσης και πολλά άλλα δέντρα από ένα μεγάλο εύρος απεικονίσεων που εκτείνεται από την αιγυπτιακή και τη μινωική τέχνη μέχρι τη ζωγραφική του Van Gogh, του Klimt και του Schiele και τις κατασκευές του Goldsworthy και του Penone.
24.02.2014: ΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ
Τα λουλούδια ως μυθολογικά πρόσωπα. Τα λουλούδια ως αντικείμενα μελέτης. Τα λουλούδια ως χρωματικά πεδία. Τα λουλούδια ως διακοσμητικές αφορμές. Τα νατουραλισττικά λουλούδια. Τα σχηματοποιημένα λουλούδια. Τα λουλούδια σύμβολά. Τα λουλούδια ως ερωτικά ανάλογα. Τα λουλούδια ως έκφραση κοινωνικής επιφάνειας. Τα λουλούδια ως σύμβολα της ευθραυστότητας και του εφήμερου της ζωής και πολλές άλλες απεικονίσεις λουλουδιών από τις τοιχογραφίες της Θήρας μέχρι της ανθογραφίες του χρυσού αιώνα της ολλανδικής ζωγραφικής και από τα νούφαρα του Μονέ μέχρι τις κάλες του Mapplethorpe.
10, 17 και 24 Φεβρουαρίου 2014, 18:30-20:30, στο Μουσείο Γουλανδρή, Λεβίδου 13, Κηφισιά.
Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα :
210 – 80.83.289 και 210 – 80.15.870 (10:00 – 14:00 καθημερινά)
Leave a Reply