– Επίσκεψη στην έκθεση “Γραμματομορφές” της Ελένης Ζούνη στο Επιγραφικό Μουσείο

2 07 2013

Το ερχόμενο Σάββατο (6 Ιουλίου 2013), στις 11:00 το πρωί,  έχω οργανώσει μια επίσκεψη-ξενάγηση στην εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έκθεση της Ελένης Ζούνη «Γραμματο-μορφές» που πραγματοποιείται στο Επιγραφικό Μουσείο.  Θα είμαστε εκεί, μαζί με τη ζωγράφο να διαβάσουμε ανάμεσα στις γραμμές, τις γραφές και τις μορφές.  Είστε ευπρόσδεκτοι.

247710_10151634225372962_2037347952_n

Στο Επιγραφικό Μουσείο (έναν σχετικά άγνωστο, αλλά υπέροχο  χώρο) φυλάσσονται και εκτίθενται χιλιάδες επιγραφές,  που καλύπτουν ένα μεγάλο χρονολογικό εύρος (από τους πρώιμους ιστορικούς μέχρι τους παλαιοχριστιανικούς χρόνους) και μια αντίστοιχα μεγάλη θεματική (ψηφίσματα δήμων, κατάλογοι φόρων, ιδιωτικά αφιερώματα, ποιητικές αποτυπώσεις κ.α.). Οι επιγραφές προέρχονται από τον ευρύτερο ελλαδικό χώρο και κοιτάζοντας τες  μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει τη μορφή που έπαιρνε κάθε φορά η ανάγκη των ανθρώπων να αντισταθούν στη λήθη του χρόνου χαράζοντας επιγραφές στην πέτρα και στο μάρμαρο  και να κοινοποιήσουν στη δημόσια θέα της πόλης σκέψεις και ιδέες, νόμους και κανόνες, αποφάσεις  και ψηφίσματα, οικονομικούς απολογισμούς και επιτύμβιους  χαιρετισμούς.

image003 b1_0555194001289823764611

Τα έργα της Ελένης Ζούνη εκτίθενται δίπλα σε αυτές τις επιγραφές. Συνδέονται μαζί τους καθώς κι αυτά έλκουν την καταγωγή τους από την ίδια ανάγκη των ανθρώπων, να δώσουν ορατή μορφή σε αόρατες έννοιες. Διαφοροποιούνται όμως καθώς κινούνται σε αμφίδρομα μονοπάτια. Αν η γραφή αντικειμενικοποιεί  την υποκειμενική πρόσληψη του κόσμου, η τέχνη, πολλές φορές έρχεται να υποκειμενικοποιήσει την αντικειμενική του εικόνα. Τα έργα της Ζούνη κινούνται σε αυτό το μεταίχμιο όπου οι ιδέες, οι σκέψεις και τα  συναισθήματα αρχίζουν να αποκτούν συγκεκριμένη μορφή και γίνονται γράμματα. Σε αυτό το μεταιχμιακό σημείο συνειδητοποιούν ότι αντικειμενικοποιούμενα  χάνουν την δυνατότητα πρόσβασης στον αινιγματικό λόγο του συμβόλου και στο εικαστικό ταξίδι του άλογου, ή καλύτερα του υπερλογικού. Κοντοστέκονται, απομακρύνονται από τη γραφή και γίνονται ξανά εικαστική μορφή.

SX_027486 (Large)

Αυτή η αμφίδρομη αιώρηση ανάμεσα στην πειθαρχία του κώδικα σημείων, που είναι η  γραφή,  και την απελευθερωτική δυνατότητα να συλλαμβάνεις στιγμιαία την εικόνα του κόσμου, που είναι το σχέδιο, αποκτά στα έργα της Ζούνη μια ομορφιά κοσμικών διαστάσεων και σιωπηλής τραγικότητας. Τραγικότητας με την έννοια της συνειδητοποίησης της μοίρας του ανθρώπου να προσπαθεί να ισορροπεί ανάμεσα σ’ αυτές τις διαφορετικές τάσεις που συγκροτούν τη ζωή του: το ιδιωτικό και το δημόσιο, την πειθαρχία και την απελευθέρωση, το βίωμα του εφήμερου ανθρώπινου  παρόντος και το μερτικό στην αιωνιότητα του κόσμου.

SX_027510 (Large)

(Το Επιγραφικό Μουσείο είναι δίπλα στο Εθνικό Αρχαιολογικό, είσοδος από την οδό Τοσίτσα)

75532

Advertisement

Actions

Information

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.




%d bloggers like this: