– Νέος κύκλος διαλέξεων στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

14 03 2013

Εισαγωγή στην μοντέρνα τέχνη:
Tο πέρασμα απο τον 19 στον 20 αιώνα (Β’ ΜΕΡΟΣ)

Την ερχόμενη Τετάρτη, 20 Μαρτίου, αρχίζει ο νέος κύκλος διαλέξεων στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Πρόκειται για μια σειρά τεσσάρων παρουσιάσεων που αποτελεί συνέχεια του κύκλου που άρχισε τον Ιανουάριο του 2013 και παρακολουθεί την συναρπαστική περιπέτεια των αναζητήσεων της τέχνης από τα τέλη του 19ου  μέχρι και τις αρχές του 20ου αιώνα.
Σε αυτό τον κύκλο θα παρουσιάσω τις τέσσερις παρακάτω ενότητες:

20.03.2013:  Paul Cézanne

CEZANNE 1880 cezanne - Compotier, Glass and Apples (Still Life with Compotier). 1880. Oil on canvas
Η πρώτη διάλεξη εστιάζει στο έργο του Πωλ ΣΕΖΑΝ και την επίπονη αλλά ηρωική προσπάθειά του να κατακτηθεί η ισορροπία ανάμεσα στην αίσθηση της φύσης και τη νοητική οργάνωσή της στο ζωγραφικό έργο. Πρόκειται για ένα είδος φιλοσοφικής διερεύνησης που αποδίδει την εμπειρία της πραγματικότητας με ζωγραφικά μέσα συγκροτώντας ένα νέο εικαστικό λεξιλόγιο που απομακρύνεται από την οπτική ομοιότητα και επικεντρώνεται στην απεικόνιση των δομικών σχέσεων που ορίζουν αυτή την εμπειρία.

27.03.2013: Gustav Klimt

kiss
Η δεύτερη διάλεξη παρακολουθεί την πορεία του έργου του Γκούσταφ ΚΛΙΜΤ από τον ιστορικισμό στην βιεννέζικη Απόσχιση και από τη γραμμική κομψότητα στις εξπρεσιονιστικές χρωματικές εκρήξεις. Το έργο του Κλιμτ αισθητικοποιεί δεξιοτεχνικά τις ανεξέλεγκτες δυνάμεις του υποσυνειδήτου σε ένα έργο που συνδυάζει με αξιοθαύμαστο τρόπο την παραστατικότητα με την αφαίρεση, το ορατό με το συμβολικό και την προσμονή με την εκπλήρωση.

03.04.2013: Κυβισμός

Braque-10
Η τρίτη διάλεξη επικεντρώνεται στον ΚΥΒΙΣΜΟ και στον τρόπο με τον οποίο εισάγει μια νέα εικαστική γλώσσα που έρχεται σε απόλυτη ρήξη με το ίδιο το σύστημα της αναπαράστασης που βασιζόταν στην ομοιότητα και την αποτύπωση της πραγματικότητας σε μια δεδομένη στιγμή και από μια συγκεκριμένη γωνία θέασης. Τα κυβιστικά έργα αποτελούν ένα είδος οπτικής ψηλάφησης του κόσμου, τα δεδομένα της οποίας απεικονίζονται αθροιστικά και εμπλουτίζονται συχνά με εξωζωγραφικά μέσα που με την παρουσία τους επαναπροσδιορίζουν την ίδια τη σημειολογία του ζωγραφικού έργου.

10.04.2013: Εξπρεσιονισμός

Marc-horse
Η τέταρτη διάλεξη παρουσιάζει τον ΕΞΠΡΕΣΙΟΝΙΣΜΟ των αρχών του 20ου αιώνα. Τα εξπρεσιονιστικά έργα δεν απεικονίζουν την εικόνα του κόσμου, αλλά περισσότερο τον τρόπο που το υποκείμενο τον προσλαμβάνει, τα αισθήματα που αυτή η πρόσληψη δημιουργεί και την δυνατότητα αναδημιουργίας του μέσα από την καλλιτεχνική πράξη. Ο κόσμος απεικονίζεται με έντονα στοιχεία παραμόρφωσης, διαστρέβλωσης και ρευστότητας και αναδημιουργείται μέσα από το χρώμα-συναίσθημα, την αφαίρεση-επιλογή και την πινελιά-υποκειμενική καταγραφή. Η παρουσίαση επικεντρώνεται στην ομάδα “Γέφυρα” της Δρέσδης, αλλά γίνονται αναφορές και σε άλλες εξπρεσιονιστικές τάσεις της ζωγραφικής καθώς και στην έκφρασή τους σε άλλα καλλιτεχνικά μέσα όπως το θέατρο, ο κινηματογράφος και η μουσική.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ:
20 Μαρτίου – 10 Απριλίου 2013, κάθε Τετάρτη, 19:00-21:00

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:
Κύκλος 4 διαλέξεων: 32 € / Μεμονωμένη διάλεξη: 10 €
Φίλοι του Μουσείου: 26 €

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Μουσείου πατώντας εδώ

Ευχαριστώ

Advertisement

Actions

Information

2 responses

14 03 2013
Nena Tombrou - Simandoni

YOUPI!!!!
Επιτρέψτε μου τον ενθουσιασμό!!!
Οι αγαπημένες μου περίοδοι στην ζωγραφική!
Ελπίζω να μην δυσκολευτώ να βρω θέση.
Ανυπομονώ να έρθει η Τετάρτη…
Να είστε καλά, πάντα δραστήριος και πάντα με επιτυχίες!

Νένα (Ελένη) Τόμπρου-Σημαντώνη

15 03 2013
A.Margaritouli

Στην πρώτη συνάντηση θα έρθουμε (Α. Μαργαριτούλη και Έλλη Λαιμού) για τα υπόλοιπα δεν γνωρίζω ακόμη. Μπαίνει η Άνοιξη και ξεφεύγουμε από κλειστούς χώρους.
Καλό τριήμερο

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
%d bloggers like this: