– Το θέμα του “Ευαγγελισμού” στο έργο του Θεοτοκόπουλου

21 10 2012

Την ακαδημαϊκή χρονιά 2012-2013 συνεργάζομαι με τα  Νέα Εργαστήρια Τέχνης και Πολιτισμού, στην Αγία Παρασκευή και πραγματοποιώ διαλέξεις για θέματα Ιστορίας της Τέχνης.  Τα μαθήματα ξεκίνησαν στις αρχές Οκτωβρίου και συνεχίζονται με μεγάλη επιτυχία κάθε Δευτέρα στις 21:00. Αυτή τη Δευτέρα συνεχίζουμε το αφιέρωμα στο εικονογραφικό θέμα του Ευαγγελισμού με την παρουσίαση των έργων του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου που απεικονίζουν το θέμα.

      

Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος – El Greco (Χάνδακας, Κρήτη, 1541 – Τολέδο, Ισπανία, 1614) είναι μια εξέχουσα φυσιογνωμία στην ιστορία της τέχνης. Η διαδρομή της ζωής του σημαδεύτηκε από μια διαρκή αναζήτηση του περιβάλλοντος που θα του παρείχε το πλαίσιο και την δυνατότητα να αναπτύξει και να ξεδιπλώσει τις ιδιαίτερες ικανότητες που είχε. Μια διαδρομή που άρχισε στην Κρήτη, συνεχίστηκε στην Ιταλία (αρχικά στη Βενετία και στη συνέχεια στη Ρώμη — ίσως ξανά στη Βενετία) για να καταλήξει στην Ισπανία (αρχικά στη Μαδρίτη και τελικά και αμετάκλητα στο Τολέδο) όπου κατέκτησε τη θέση και την αναγνώριση που του άξιζε και που τόσο επιδίωξε.

Η πορεία του έργου του ακολούθησε κι αυτή μια αντίστοιχα πολυκύμαντη διαδρομή γεμάτη αναζητήσεις. Από την επιτυχημένη επαγγελματική θέση του στην Κρήτη ως αναγνωρισμένου και ακριβοπληρωμένου ‘μαίστορα’, που χειριζόταν με άνεση και επιτυχία το μεταβυζαντινό ιδίωμα έφτασε στην Βενετία των μεγάλων αναγεννησιακών δασκάλων και εξοικειώθηκε με ένα διαφορετικό τεχνοτροπικό ιδίωμα. Το προσπίπτον φως, ο σκιοφωτισμός των μορφών και η προοπτική απόδοση του ευκλείδειου χώρου θα πρέπει να ήταν μεγάλη πρόκληση για έναν ζωγράφο που είχε μάθει να χειρίζεται την εικόνα με τους όρους της υπερβατικής εμπειρίας. Κατόπιν στη Ρώμη του παπικού ανταγωνισμού και των μανιεριστιικών εξάρσεων καινούριοι προσανατολισμοί της ζωγραφικής προσφέρονταν για διαπραγμάτευση. Μετά στην Ισπανία με την ακόμα απαξιωμένη θέση των ζωγράφων και τα έντονα στοιχεία του μεσαιωνικού μυστικισμού. Μια πορεία συνεχών αναζητήσεων, κατακτήσεων και επαναπροσδιορισμών των προτεραιοτήτων της ίδιας της τέχνης της ζωγραφικής.

     

Το θέμα του Ευαγγελισμού τον ακολούθησε σε όλη αυτή τη διαδρομή και απεικονίζει με έναν εξαιρετικό τρόπο τα ίχνη αυτών των αναζητήσεών του. Υπάρχουν τουλάχιστον δεκατέσσερις γνωστές παραλλαγές στο θέμα και το γεγονός αυτό αποτελεί ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον πεδίο για να μελετήσει και να διερευνήσει κάποιος σε βάθος αυτήν τη διαδρομή. H παρουσίαση της Δευτέρας παρέχει την αφορμή και το πλαίσιο για αυτή τη διερεύνηση.

Τα μαθήματα πραγματοποιούνται κάθε Δευτέρα στις 21:00, στο χώρο των Νέων Εργαστηρίων Τέχνης και Πολιτισμού  στην Αγία Παρασκευή.

Για την ενημέρωσή σας και πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στη γραμματεία των εργαστηρίων κάθε απόγευμα 17:30-21:00 εκτός Σ/Κ, οδός Μεσογείων 326, Αγία Παρασκευή (απέναντι από την είσοδο του μετρό, στο Νομισματοκοπείο-πάνω από την ΣΕΥΔΑΠ), τηλ. γραμματείας: 215.5300.907

www.ergastiriatehnis.gr / facebook / Εργαστήρια Τέχνης και Πολιτισμού

email: ergastiriatehnispolitismou@gmail.com  και takiskozokos@gmail.com

Advertisement

Actions

Information

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
%d bloggers like this: