– Διευκρινίσεις για το καλοκαιρινό ταξίδι

26 03 2012

Κάποιες διευκρινίσεις για το καλοκαιρινό ταξίδι:

Η ημερομηνία προς την οποία προσανατολιζόμαστε είναι 10-20 Ιουλίου.

Η εκδρομή της Κάτω Ιταλίας είναι περισσότερο αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Το πλεονέκτημά της είναι ο πλούτος των αρχαίων τοποθεσιών (Ακράγας, Σελινούντα κ.α.) και των μεσαιωνικών μνημείων (Martorana, Capella Palatina κ.α). Το μειονέκτημά της είναι οι πολλές ώρες οδικών και πεζοπορικών διαδρομών (είναι αποκλειστικά οδικό ταξίδι), που στην περίπτωση υψηλών θερμοκρασιών θα την καταστήσουν πολύ κουραστική.

Η εκδρομή της Ισπανίας 1 (Βαρκελώνη, Μαδρίτη, Τολέδο) είναι αεροπορική, εκτός από κάποιες εσωτερικές διαδρομές και το μεγάλο της πλεονέκτημα είναι το βαρύ πυροβολικό των παλαιών και νέων δασκάλων της ευρωπαικής ζωγραφικής (Bosch, van der Weyden, Tiziano, Greco, Velasquez, Goya, Gaudi, Picasso, Miro, Dali, Tapies κ.α.). Το μειονέκτημά της είναι ότι αρκετοί από εμάς έχουμε ήδη επισκεφτεί κάποια από αυτά τα μέρη. Βέβαια, εκτός από τα μόνιμα ενδιαφέροντα (Prado, Reina Sofia, Thyssen Bornemisza, Museo Greco, Miro, Gaudi κ.α.) υπάρχει και μια σειρά πολύ σημαντικών εκθέσεων στη Μαδρίτη (αναδρομική Hopper στο Thyssen Bornemisza, αναδρομική Ραφαήλ στο Prado, εκθεση Kirchner στο Mapfre, έκθεση Piranesi στο Caixa κ.α.).

Η εκδρομή της Ισπανίας 2 (Βαρκελώνη, Μπιλμπάο) δεν έχει τον τεράστιο ζωγραφικό πλούτο της Μαδρίτης, ούτε τη γοητεία του οδοιπορικού της Σικελίας, αλλά περιλαμβάνει το Μπιλμπάο (με το εξαιρετικό Μουσείο Guggenheim, κι ας μην έχει κάποια σημαντική έκθεση εκείνη την περίοδο) που πολύ λίγοι έχουμε επισκεφτεί.

Και στις τρεις εκδρομές οι υψηλές θερμοκρασίες θα είναι πρόβλημα και ιδιαίτερα στη Σικελία, όπου οι επισκέψεις είναι κυρίως σε εξωτερικούς χώρους.

Η τέταρτη επιλογή που εμφανίζεται (και που δεν είναι καθόλου άσχημη ιδέα) είναι το Kassel της Γερμανίας, όπου πραγματοποιείται φέτος η Documenta, η πιο σημαντική μαζί με την Biennale της Βενετίας έκθεση σύγχρονης τέχνης στον κόσμο. Αυτή η επιλογή θα μπορούσε να συνδυαστεί με μια σειρά επισκέψεις σε γειτονικές πόλεις (Φρανκφούρτη, Κολωνία, Ντύσελντορφ – ακόμα και το Βερολίνο είναι μόνο 2,5 ώρες) και στα εξαιρετικά μουσεία που διαθέτουν.

Advertisement

Actions

Information

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
%d bloggers like this: