– Η Θέα του Αθέατου

13 03 2012

Διάλεξη στο Μουσείο Κυκλαδικής ΤέχνηςΤην Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012, μίλησα στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης με θέμα “Η Θέα του Αθέατου: Το έργο τέχνης και η αναζήτηση της πνευματικότητας” στα πλαίσια της φωτογραφικής έκθεσης της Ευγενίας Κουμαντάρου “Πέρα από το Λευκό”.

Στην λίγη ώρα που διαρκεί μια διάλεξη κάναμε μία απόπειρα να ορίσουμε το “πνευματικό” και να αναζητήσουμε την “πνευματικότητα” σε έργα όπως το μαύρο τετράγωνο του Μάλεβιτς και οι δομημένοι γεωμετρικοί χώροι του Μοντριάν, φθάνοντας μέχρι τους “γιγάντιους ψιθύρους” του Μαρκ Ρόθκο ή τα περάσματα “από το σκοτάδι στο φως” του Μπιλ Βιόλα.

Όπως έγραφα και στην πρόσκληση για την διάλεξη, το κοινό νήμα που συνδέει όλα αυτά τα έργα είναι το γεγονός ότι το καθένα με τον τρόπο του απομακρύνεται από την αναπαράσταση του ορατού κόσμου ή την φαινομενολογική προσέγγισή του και απεικονίζει, προκαλεί ή εμπεριέχει ένα είδος στοχασμού πάνω στην ίδια την εμπειρία της ανθρώπινης ύπαρξης.

Στην συνέχεια, στον χώρο της έκθεσης, η Ευγενία Κουμαντάρου ξενάγησε τους θεατές και απάντησε τις ερωτήσεις τους.

Επειδή ο χώρος που είχαμε στην διάθεσή μας αποδείχθηκε μικρότερος από τον απαιτούμενο και πολλοί δεν κατόρθωσαν να παρακολουθήσουν την διάλεξη, ανέβασα το ηχητικό μέρος (podcast) της διάλεξης στο αρχείο μου. Όποιος θέλει να το ακούσει ή να το κατεβάσει μπορεί να το βρει στην σελίδα PODCAST.

Επίσης, μπορείτε να δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση πατώντας εδώ.

Advertisement

Actions

Information

One response

24 03 2012
Σω

Άκουσα τη διάλεξη σου και πάλι μέσα από το podcast! Διαπίστωσα πως η διάρκεια της ήταν μόλις μία ώρα και μισή μαζί με τα video!
Κι όμως αυτό μας το ταξίδι έμοιαζε δίχως όρια χρόνου και τόπου!
Αισθάνθηκα μιαν απεραντοσύνη να με περιβάλλει μέσα από το λόγο σου που εικόνα γινόταν! Η αναζήτηση της πνευματικότητας υπάρχει πάντοτε στον τρόπο που μέσα από αυτά μας τα μαθήματα μας ταξιδεύεις!
Το κάθε μάθημα είναι τόσο διαφορετικό γιατί το αντιμετωπίζεις με τη δροσιά της πρώτης φοράς!
Στην έκθεση φωτογραφίας της Ευγενίας Κουμαντάρου, που πάρα πολύ μου άρεσε, τα γνώριμα σε όλους ξωκκλήσια σχήματα και σημεία έγιναν αναζητώντας έτσι κάτι πέρα από την εικόνα.
Παντελή σ’ ευχαριστώ γι αυτό το υπέροχο ταξίδι…!
——————–
Χαίρομαι πολύ που βρήκες ενδιαφέρουσα την διάλεξη. Πράγματι, η δουλειά της Ευγενίας Κόυμαντάρου ταίριαζε απόλυτα με αυτά που είπαμε για την πνευματικότητα, τα (συγκεχυμένα) όρια μεταξύ δύο καταστάσεων, την παρουσία και την απουσία, το κενό και το πλήρες.
Π.Τ.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
%d bloggers like this: