– ‘Ο Σκεπτόμενος/Το άγγιγμα’ Η νέα έκθεση της Ελένης Ζούνη

29 01 2012


Εγκαινιάστηκε την περασμένη Πέμπτη, στη Μέδουσα, η έκθεση με τη νέα δουλειά της Ελένης Ζούνη.
Πρόκειται για δυο ενότητες φαινομενικά χωριστές, αλλά ουσιαστικά αλληλένδετα δεμένες, καθώς το άγγιγμα πυροδοτεί αναπόφευκτα το στοχασμό για την ίδια την πράξη και ο στοχασμός με τη σειρά του ανατροφοδοτεί την ανάγκη για το άγγιγμα.

Ο σκεπτόμενος έλκει την καταγωγή του από το γλυπτό του Rodin, μια μορφή βαθιά χαραγμένη στη συλλογική μας μνήμη, ερμητικό σύμβολο της δύναμης του ανθρώπου να στοχάζεται πάνω στην αδυναμία του να πραγματώσει όσα επιθυμεί. Η Ζούνη ξεκινά από αυτή την αφετηρία και προχωρά στην εξελικτική μεταμόρφωση του σκεπτόμενου. Ακυρώνει την υλική του υπόσταση και μέσα από τη ζωγραφική πράξη τον μετουσιώνει σε ένα εικαστικό πεδίο πάνω στο οποίο προβάλλονται οι αντιληπτικές διεργασίες της ίδιας της έννοιας του στοχασμού.
Ο σκεπτόμενος αποκτά φασματική υπόσταση, ορίζει τον χώρο και ορίζεται απ’ αυτόν, συνομιλεί με τη σκιά του και με τον άλλο του εαυτό, παγιδεύεται στο κενό της απουσίας του, πραγματώνει το εκτόπισμα της παρουσίας του, φυλακίζεται στις κάθετες γραμμές της λογικής του, ονειρεύεται περάσματα του συναισθήματός του, περιβάλλεται από σκόρπια γράμματα, λέξεις, λόγια χωρίς να ξέρει αν τον απειλούν ή τον θωπεύουν. Ακροβατεί ανάμεσα στην αδυναμία της υπαρξιακής αμφιβολίας και στη δύναμή της ικανότητάς του να στοχάζεται για αυτήν…

Το άγγιγμα είναι η επαφή, το φιλί, το χάδι, η απώθηση. Η ανάγκη να εγκαταλείψουμε για λίγο τον ερμητικό, προσωπικό μας κόσμο και να αφεθούμε στον άλλον, στον κόσμο της ένωσης. Η εκρηκτική χαρά που πυροδοτεί αυτή η ένωση, αλλά και ο φόβος της απώλειας που εμπεριέχει. Τα κόκκινα γίνονται εκφραστικά ποτάμια συναισθήματος, αλλά και ανοιχτές πληγές. Οι μπρουντζίνες σχηματίζουν το γράφημα του πυροτεχνήματος της ένωσης με το σύμπαν που χαράζεται γύρω μας και μέσα μας. Το μαύρο γίνεται το κενό της απουσίας όταν η λάμψη του πυροτεχνήματος σβήνει και ερχόμαστε πάλι αντιμέτωποι με το κενό…

Η Ζούνη χειρίζεται με εξαιρετικά επιδέξιο τρόπο τη σύγχρονη εκδοχή του παλαιού αιτήματος της τέχνης ανάμεσα στη vita activa και τη vita contemplativa, την πράξη και το στοχασμό. Τα έργα της προσφέρουν και σε μας τη δυνατότητα να μετέχουμε σε αυτό το αίτημα, να νοιώσουμε και να στοχαστούμε, να αφεθούμε κι εμείς στο αμφίσημο πέλαγος που εκτείνεται από την ευφορία της πραγμάτωσης μέχρι την οδύνη της απώλειας. Η δύναμη των έργων βρίσκεται στην ίδια τη σχέση τους με το θέμα της ενότητας: η συνεχώς ανατροφοδοτούμενη σχέση ανάμεσα στη στοχαστική διεργασία και τη ζωγραφική πράξη, στο άγγιγμα και τον σκεπτόμενο.

Μην τη χάσετε!

Πατήστε εδώ για να δείτε τον κατάλογο της έκθεσης

Διάρκεια έκθεσης: 26 Ιανουαρίου – 3 Mαρτίου 2012
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Παρασκευή : 12.00 – 21.00
Σάββατο: 11:00 – 16:00

MEDUSA ART GALLERY
7 Xenokratous Str., 10675 Athens, Greece
Tel: +30 210 7244552
Fax: +30 210 7223605
e-mail: medusa9@otenet.gr
http://www.medusaartgallery.com

Ακολουθούν φωτογραφίες της Ελένης Ξανθοπούλου από τα εγκαίνια της έκθεσης “Ο Σκεπτόμενος / Το Άγγιγμα”, στην Αίθουσα Τέχνης Μέδουσα την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου.

This slideshow requires JavaScript.

Advertisement

Actions

Information

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
%d bloggers like this: