– Ερωτικές Παραστάσεις στα Αρχαία Ελληνικά Αγγεία

21 01 2012

Ένα από το πιο πολυδιαβασμένα κείμενα που έχω ποτέ αναρτήσει σε αυτό το ιστολόγιο είναι το παλαιό μου άρθρο (από το περιοδικό Κεραμεική Τέχνη, τεύχος 28, Αύγουστος 1998) με τίτλο Ερωτικές Παραστάσεις στα Αρχαία Ελληνικά Αγγεία, το οποίο συνεχίζει να διαβάζεται, να αναδημοσιεύεται και να αναζητείται στο Google μέχρι σήμερα. Το ξανανεβάζω σήμερα, με την μορφή που είχε όταν αρχικά δημοσιεύτηκε, κάνοντας χρήση των δυνατοτήτων που μας δίνουν πια απλοχερα οι νέες τεχνολογίες του διαδικτύου.

Πατήστε εδώ

.

Advertisement

Actions

Information

2 responses

21 01 2012
Νταίζη Λεονάρδου

Πολύ ενδιαφέρουσα η προσέγγιση της αγγειογραφικής αναπαράστασης του έρωτα ως πράξης στη μελανόμορφη και ερυθρόμορφη τεχνική! Μου θύμισε τα φοιτητικά μου χρόνια όταν, στα ενδιάμεσα της μελέτης στο αρχαιολογικό σπουδαστήριο της Σχολής, ψάχναμε ενδελεχώς παρόμοιες παραστάσεις, σχετικά απαγορευμένες εκείνες τις εποχές ακόμα και σε μας τους φοιτητές!
Θα μου επιτρέψετε να προσθέσω κι άλλη μια διάσταση του απεικονισμένου ερωτισμού, αυτήν του αυνανισμού: σε μελανόμορφη κύλικα ζωγραφισμένη από τον ζωγράφο Άμασι (βρίσκεται στο Μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστόνης) παριστάνεται σχετική σκηνή με μετωπική τοποθέτηση δύο ανδρικών μορφών σε ύπτια θέση που αυνανίζονται, χωρίς να προσδιορίζεται ο χώρος που τελείται η πράξη (J. Boardman,1974, Athenian Black Figure Vases, Thames and Hudson, εικόνα αρ. 82). Το ηλεκτρονικό σύστημα της ανάρτησης των σχολίων δεν μου επιτρέπει να επισυνάψω τη σκαναρισμένη εικόνα.
——————
Τότε, την προσθέτω εγώ!
Π.Τ.

Πατήστε εδώ για να δείτε την εικόνα

26 01 2012
Σω

Πολύ μου άρεσε η σκέψη σου Παντελή να ξεφυλλίσω αυτή τη φορά εκείνο το τόσο ενδιαφέρον άρθρο σου για τις Ερωτικές Παραστάσεις στα Αρχαία Ελληνικά Αγγεία!
Περιπλανήθηκα στον εξαιρετικό σχεδιασμό αυτών των απεικονίσεων ακολουθώντας τη γραμμή και το διαφορετικό πάχος της!
Απεικονίσεις συνεύρεσης μέσα από μια τελετουργία όπως ένας λόγος, ένα λουλούδι, ένα χάδι, ένα άγγιγμα…
——————–
Μου αρέσει πως προσεγγίζεις το θέμα. Γνήσια καλλιτεχνική ματιά.
Π.Τ.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
%d bloggers like this: