– “city.reality.show” στην “Τεχνόπολις” από την Σχολή Βακαλό

13 09 2009

vakalo2009

H “Τεχνόπολις” του Δήμου Αθηναίων και η Σχολή Βακαλό Art and Design, επιδιώκοντας να συμβάλλουν στη συζήτηση γύρω από το θέμα της σύγχρονης μεγαλούπολης και ειδικότερα της πόλης των Αθηνών, διοργανώνουν την περίοδο 15-29 Σεπτεμβρίου στην “Τεχνόπολις” του Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100, Γκάζι) την έκθεση “city.reality.show”.

Η έκθεση επιδιώκει να μεταφέρει τις ιδέες, τους προβληματισμούς και τα ερωτήματα νέων δημιουργών για το φαινόμενο της σύγχρονης μεγαλούπολης, ως του χώρου εκείνου στον οποίο αφενός υλοποιούνται οι κοινωνικές, πολιτικές, οικονομικές, κ.ά. λειτουργίες, αφετέρου διαδραματίζονται η προσωπική ζωή και οι διαπροσωπικές σχέσεις.

Η κεντρική ιδέα της έκθεσης, η οποία συνοψίζεται στον τίτλο “city.reality.show”, αναφέρεται στους τρεις κεντρικούς άξονες προσέγγισης του θέματος:

1. ο αστικός χώρος ως πραγματικότητα (reality), όπως βιώνεται καθημερινά από τους κατοίκους του,

2. η μεγαλούπολη ως ένα φαντασμαγορικό θέαμα (show), το οποίο (ανα)παράγεται από τη βιομηχανία της διασκέδασης, την τουριστική πολιτική και τα εξωραϊστικά έργα,

3. η σύγχρονη Αθήνα ως ένα μεγάλο “reality show”, όπου τα όρια πραγματικότητας και θεάματος θολώνουν και συχνά εξαφανίζονται, αφήνοντας έτσι να αναδυθούν ταυτόχρονα και ισότιμα από τη μία τα προβλήματα και τα αδιέξοδα κι από την άλλη η φαντασία, το όνειρο και η επιθυμία.

Ενδεικτικά, οι θεματικές περιοχές στις οποίες αναπτύσσεται η έκθεση περιλαμβάνουν ζητήματα αισθητικής, ιστορικότητας και αναπαράστασης της πόλης, την εμπειρία της αστικής (urban) περιπλάνησης, τις μορφές ρύπανσης (φυσικής, οπτικής, ηχητικής), τη σχέση πολεοδομικής τάξης και ταξικότητας, τις διαδικασίες επιτήρησης και ελέγχου, τη συμβολή των μεταναστών στη λειτουργία και την αισθητική της πόλης, ποικίλες εικαστικές και αρχιτεκτονικές προτάσεις εναλλακτικών χρήσεων / διαμορφώσεων του αστικού περιβάλλοντος και των αντικειμένων του, κ.ά.

Τα έργα ανήκουν σε ένα ευρύ φάσμα εκφραστικών τρόπων και εφαρμογών, όπως εικαστικές αναπαραστάσεις, αρχιτεκτονικά σχέδια και μακέτες, κολλάζ, φωτογραφίες, ασαμπλάζ και τρισδιάστατες κατασκευές, έντυπα και βιβλία, δημόσιες δράσεις, χάπενινγκ, ντοκουμέντα, κείμενα, κ.λπ.

Το μεγαλύτερο μέρος των εκτιθέμενων έργων έχει προκύψει στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος της Σχολής Βακαλό, ωστόσο, η έκθεση “city.reality.show” δεν είναι μια παρουσίαση σπουδαστικών εργασιών ούτε και εξειδικευμένη έκθεση εικαστικών έργων ή πολεοδομικών / αρχιτεκτονικών μελετών. Πολύ περισσότερο φιλοδοξεί να προσφέρει στο κοινό μια συνολική “εμπειρία” του αστικού χώρου, κατασκευασμένη με υλικό τους προβληματισμούς και τη φαντασία νέων δημιουργών, λίγο προτού κληθούν, ως επαγγελματίες πια, να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του αστικού τοπίου των επόμενων δεκαετιών.

Η έκθεση σχεδιάστηκε και διοργανώθηκε από τη Σχολή Βακαλό κατόπιν πρόσκλησης του Δημάρχου Αθηναίων κ. Νικήτα Κακλαμάνη, πρόσκληση η οποία έγινε αμέσως δεκτή από τη Διεύθυνση της Σχολής και αγκαλιάστηκε με ιδιαίτερο ενθουσιασμό από τους σπουδαστές και το εκπαιδευτικό προσωπικό.

Εγκαίνια: 15 Σεπτεμβρίου 2009, στις 20:30
“Τεχνόπολις” Δήμου Αθηναίων, αίθουσα “Άγγελος Σικελιανός”
Πειραιώς 100, Αθήνα

Διάρκεια έκθεσης: 15-29 Σεπτεμβρίου 2009
Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 11:00 – 22:00


Actions

Information

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.