– Η Αιγυπτιακή Συλλογή

19 02 2009

Μια επίσκεψη στην Συλλογή Αιγυπτιακών και Ανατολικών Αρχαιοτήτων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Πόσοι γνωρίζουν ότι το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας έχει μία αξιόλογη συλλογή Αιγυπτιακών και Ανατολικών Αρχαιοτήτων; Και όμως, το Μουσείο διαθέτει μια μικρή αλλά σημαντική συλλογή, η οποία από το 2008 εκτίθεται σε δικές της αίθουσες.

Για την ιστορία, η συλλογή προέρχεται από τις δωρεές δύο Αιγυπτιωτών ομογενών. Ο Ιωάννης Δημητρίου από την Λήμνο δώρισε στο Μουσείο την συλλογή που είχε δημιουργήσει αγοράζοντας αρχαιότητες στην Αλεξάνδρεια από το 1880 έως το 1885. Ο Αλέξανδρος Ρόστοβιτς, που έζησε στο Κάιρο, δώρισε την συλλογή που είχε δημιουργήσει το 1904. Έκτοτε, η Συλλογή εμπλουτιζόταν διαρκώς από άλλες μικρότερες δωρεές και αποκτήσεις.

Η έκθεση είναι καλοστημένη με την έννοια ότι μπορεί κάποιος να την παρακολουθήσει και μόνος του, διότι συνοδεύεται από πολλές κατατοπιστικές επιγραφές, είναι θεματικά οργανωμένη, και καλοφωτισμένη. Μερικά κομμάτια είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα, άλλα είναι λιγότερο ενδιαφέροντα από αισθητικής απόψεως αλλά έχουν μεγάλο ενδιαφέρον από ιστορικής ή κοινωνικής. Στα μείον, είναι η στενότητα του χώρου.

Πρόσφατα επισκέφθηκα την Αιγυπτιακή Συλλογή με μία ομάδα επισκεπτών και μίλησα για τις αντιλήψεις, την κοινωνία, την τέχνη και τα ταφικά έθιμα της Αρχαίας Αιγύπτου. Από την επίσκεψη αυτή επέλεξα τέσσερα βίντεο που νομίζω ότι έχουν ενδιαφέρον. Δείτε την σελίδα ΒΙΝΤΕΟ. Δείτε και ένα φωτογραφικό λεύκωμα από την επίσκεψη πατώντας εδώ.

Advertisement

Actions

Information

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
%d bloggers like this: